BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, November 6, 2009

erti sebuah cinta~

Dua ekor burung yang saling mencintai… Ketika burung betina itu cedera dilanggar, burung jantan mencari makan, menyuapinya dan menemaninya sepanjang waktu. Ketika burung betina mati, burung jantan meratapinya dengan penuh rasa cinta.


Disinilah burung betina terluka dan keadaannya kritis.

burung-tahu-menghargai-cinta1

Burung jantan membawakannya makanan dan menjaganya dengan penuh kasih sayang.

burung-tahu-menghargai-cinta2

Datang lagi membawakan makanan tapi terkejut dengan kematian burung betina, ia pun berusaha untuk menggerakkan pasangannya.

burung-tahu-menghargai-cinta3

Burung jantan lalu menyedari bahwa jantung hatinya telah tiada dan tidak akan kembali lagi bersamanya, ia pun menangis dengan kepedihan akan cintanya yang hilang.

burung-tahu-menghargai-cinta4

Berdiri disampingnya dan meratap atas kematian kekasihnya.

burung-tahu-menghargai-cinta5

Akhirnya terdiam, menyadari kekasihnya tidak akan bisa kembali lagi kepadanya, ia berdiri disamping kekasihnya itu, dengan kesedihan mendalam.

burung-tahu-menghargai-cinta6
hanya cinta sepasang burung~penuh pengertian ^_^ terharu~

Thursday, October 29, 2009

aku vs cinta

cinta~remaja cm aku..cmfrm2 tak leh nk dipisahkan...hakikatnya cinta 2 mmbunuhku~Ya Allah bantulah aku bertemu cntaMU agar aku takkan patah ati lagi...............

hakikatnya~aku mkin terhimpit ngn pasaan sndiri..aku tak tau cmne,bagaimana,apa n bila sume ni akan berkesudahan......


kdg2 aku ni tamak~mohon kebahgian walaupun Allah tak pernah beri kesengsaraan...Ya Allah,aku tak kuat~terlalu lemah utk menilai segalanya.........

aku akn terus melangkah,walau tak mmpu berlari lg,
mengatur jln hdpku agar bertemu insan pencintaMU YA ALLAH.....
.sedey..sendu y teramat~~

Tuesday, October 27, 2009

renungan


cerita utk kita~~

Dari manuscript lama yang tercatat di atas kulit kambing yang dijumpai berkurun masihi di sebuah negara "middle east". Orang yang menulis tidak dapat dikesan. Ini adalah sesuatu yang harus direnung dan di fikirkan bersama bukans etakat baca dan lupakan, harap kita semua dapat mengelakkan diri kita terjatuh dalam golongan seperti dalam manusript dibawah. Amin

Seorang nasrani berkata, "saya amat bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan dalam bangsa nasrani. Ini kerana saya lebih mulia dari bangsa Majusi."

Seorang majusi pula berkata, "saya juga berasa amat bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan dalam bangsa Majusi. Ini kerana saya lebih mulia dari orang kafir."

(cuba kita meneliti dua perbualan diatas, kita dapati, kedua-dua kafir tidak mengaku mereka kafir dan mereka saling bandingkan dengan orang kafir... cuba kita lihat pula apa orang kafir kata... )

Seorang kafir pula berkata, "saya juga rasa bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan kafir. Ini kerana kafir lebih mulia dari dilahirkan sebagai anjing."

Anjing pula berkata, "saya juga bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan sebagai anjing. Ini kerana anjing lebih mulia dari dilahirkan sebagai babi."

(mari kita teka apa kah kesudahan perbualan ini, dan cuba kita teka apakah yang babi akan kata dan siapakah yang babi akan bandingkan dengan dia... )

Babi pula berkata, "saya juga bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan sebagai seekor babi. Ini kerana saya lebih mulia dari manusia yang tidak solat atau sembahyang".

Ini adalah sebuah manuscript yang memberi kesedaran kepada umat Islam yang masih tidur dan juga umat yang selalu membandingkan diri mereka dengan insan yang lebih buruk dan lemah dari mereka.

Jika ini berterusan, umat Islam tidak akan maju. Tercatat didalam Al-Quran, bahawa umat islam yang meninggalkan solatnya akan menjadi semakin banyak dan lumrah pada akhir zaman... adakah ini akan berlaku atau sedang berlaku atau telah berlaku?

Sesungguhnya mati itu adalah benar, azab neraka itu adalah benar dan syurga itu adalah benar... maha suci ALLAH.

Wednesday, October 21, 2009

dia si asam kelubipenantian satu penyiksaan....

jgn terlalu fikirkan tentang penyiksaan itu...

fikirkanlah tentang apa yang tiba,

selepas sesuatu penantian tu berakhir...

study week vs busan


busanyer bile study week menjelma...

nak pulang ke kmpg halaman bajet tak cukup...

ape patut aku lakukan...

huhu....kne study...last sem ni...

chayokkk!!!

Thursday, October 15, 2009

last asgmnt...


last asgmnt vs last semster...

walaupun busan wat tp cedey la..

pasni takde asgmnt nk wat lg..

y ada hanya RPH tuk murid je..

owh sem depan....

PRAKTIKAL

Wednesday, October 14, 2009

Solat Istikharah vs jodoh?


Solat Istikharah vs memilih jodoh? Ia begitu sinonim sekali dalam membuat keputusan untuk memilih bakal teman hidup tidak kira bagi lelaki atau perempuan. Perkara ini mungkin berlaku kerana penekanan di kalangan sesetengah Ustaz dalam soal istikharah ini dikaitkan dengan memilih jodoh sahaja.

Amalan Solat Istikharah ini sangat-sangat di galakkan oleh Rasulullah sebagaimana disebut dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari;

Mahfum Hadis: Dari Jabir ra., ia berkata: “Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran.

Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:

“Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya.”

Betapa pentingnya Solat Istikharah ini sebagaimana pentingnya kita mempelajari al-Quran.

Sebagai satu iktibar dan renungan penulis ingin berkongsi beberapa contoh kisah benar yang berlaku di kalangan sahabat-sahabat yang terlupa mengamalkan solat istikharah. Nama dalam kisah ini bukan nama sebenar.

Kisah-1
Setelah berpindah randah dari satu rumah sewa ke rumah sewa, akhirnya tergerak hati Salim untuk memiliki rumah sendiri. Lalu dia melihat iklan di surat khabar dan berkenan dengan tawaran rumah yang agak munasabah harganya. Rumah tersebut masih belum dibina lagi tetapi pihak pemaju telah menawarkan pakej jualan yang istimewa. Pihak pemaju perumahan memberi jaminan rumah tersebut akan siap dalam masa dua tahun. Salim berminat dengan rumah tersebut lalu terus membelinya. Kini lima tahun telah berlalu, projek perumahan itu telah terbengkalai kerana pemaju telah bankrupt. Salim terpaksa membayar ansuran bulanan hutang kepada bank walaupun rumah yang diidamkan masih tidak wujud..

Kisah-2
Abu dan Salmah telah berkahwin selama 4 tahun. Mereka dikurniakan dengan dua orang cahaya mata. Anak yang sulung telah berumur 3 tahun dan yang kedua masih 8 bulan. Mereka berasa agak susah hendak ke sana kemari kerana hanya memiliki motosikal. Satu hari Salmah mencadangkan kepada Abu untuk membeli kereta. Abu lalu terus pergi ke Perodua Show room untuk melihat-lihat kereta. Dia berkenan dengan model Kelisa lalu terus membelinya. Selang sebulan keretanya kena curi. Dah enam bulan berlalu keretanya masih tidak ditemui, tetapi dia masih membayar ansuran bulanan dengan pihak bank kerana pampasan yang pihak insurans bagi tidak mencukupi untuk melangsaikan bayaran baki hutang dengan pihak bank.

Kisah-3
Munirah akhirnya terpikat dengan pujukan rakan satu ofisnya Hafsah untuk melabur dalam satu skim pelaburan di internet. Dia akhirnya mengeluarkan sehingga RM10,000 untuk pelaburan tersebut. Dua tahun telah berlalu duit pelaburannya lesap tak nampak bayang.

Kisah-4
Rashid dan Zakiah telah mempunyai tiga orang anak. Mereka bercadang untuk mengambil pembantu rumah Indonesia. Mereka pergi ke agensi pembantu rumah dan terus memilih seorang pembantu rumah yang terdapat dalam senarai biodata. Selang dua bulan pembantu rumah pun sampai dan berkhidmat kepada mereka seperti yang dijangkakan. Tiga bulan berlalu tiba-tiba pada satu hari didapati pembantunya telah lari dari rumah.

Kisah yang dipaparkan di atas adalah kisah benar di mana penulis sendiri bertanya kepada mereka adakah mereka telah melakukan Solat Istikharah sebelum memilih atau membuat keputusan. Mereka kata langsung tak terfikir hendak melakukannya.

Kisah -5
Iskandar berumur 40 tahun telah berkahwin dan mempunyai enam orang anak. Suatu hari dia mendapat telefon dari kawan baiknya Jaafar. Jaafar hendak memberikan satu hadiah istimewa kerana jasa Iskandar yang telah menyelesaikan masalah keluarganya. Jaafar hendak menawarkan kepadanya perbelanjaan pakej menunaikan haji untuk suami isteri ditanggung sepenuhnya iaitu RM15,000 setiap orang. Hati Iskandar gembira bukan kepalang kerana sudah lama dia mengidam untuk menunaikan haji. Lagipun duit simpanan dalam tabung hajinya baru RM3000. Iskandar tidak terus menerima hadiah tersebut sebaliknya dia memberi tempoh tiga hari untuk membuat keputusan. Iskandar melakukan Solat Istikharah tiga malam berturut-turut. Pada hari keempat dia berjumpa Jaafar mengatakan dia sangat berat untuk menerima hadiah tersebut. Dia mengatakan ingin pergi menunaikan haji dengan duit pendapatan sendiri. Jaafar agak kecewa, dipujuknya namun Iskandar tidak terima juga. Selang dua bulan selepas itu baru Iskandar mendapat tahu duit yang hendak diberikan kepadanya itu adalah dari duit riba iaitu interest bank konvensional akaun simpanan tetap Jaafar. Jaafar telah tersalah sangka. Disangkanya bahawa duit riba boleh dihadiahkan kepada orang lain tetapi tidak boleh digunakan sendiri.

Kisah-6
Cikgu Imran telah mendapat arahan pertukaran sekolah dari Sabak Bernam ke Sandakan. Bila menerima surat tersebut hatinya agak gembira kerana ingin memberi khidmat di kawasan pedalaman. Baginya tidak ada masalah sebab masih bujang, dan teringin sangat hendak ke Sabah. Dia solat Istikharah walaupun keputusan telah ditetapkan oleh kementerian kepadanya. Dia berdoa “Ya Allah kalau pemergian aku ke Sandakan ini baik untukku dan agamaku maka permudahkanlah jika tidak kau gantikanlah dengan yang lebih baik dan sempurna”. Selang dua minggu Pengetua disekolahnya memberitahu kepadanya pertukaran dia ke Sabah di tarik balik disebabkan masalah teknikal. Dia rasa agak pelik namun tidak kecewa malah tetap gembira kerana telah melakukan solat istikharah. Dia yakin ini yang terbaik di pilih oleh Allah untuknya. Selang sebulan dia bertemu Jodoh dengan Ustazah (al-Hafizah) yang baru berpindah di taman tempat dia tinggal.

Semua kisah yang dipaparkan di atas adalah kisah benar yang boleh kita ambil iktibar dan pengajaran. Yang pastinya kita tidak akan rugi di dunia dan akhirat bila beramal dengan Solat Istikharah ini.

Dewasa ini ramai di kalangan kita hendak membeli rumah yang berharga lebih RM200,000. Bayaran balik mungkin mengambil masa selama 20 hingga 25 tahun. Dalam tempoh tersebut macam-macam perkara boleh terjadi. Jika sekiranya kita melakukan Solat Istikharah sebelum membeli rumah tersebut, pasti Allah akan mendorongkan kita membuat pilihan yang tepat dan memudahkan segala urusan. Penulis ada bertemu dengan beberapa sahabat yang melakukan Solat Istikharah sebelum membeli rumah, Alhamdulillah segala urusan menjadi mudah dan dapat membayar balik hutang rumah lebih awal daripada yang dijangkakan.

Seperkara lagi, supaya Allah SWT memakbulkan doa kita, jauhilah segala bentuk pinjaman yang ada unsur-unsur riba’ seperti dari sistem konvensional. Pilihlah sistem perbankan Islam semoga Allah memberikan keberkatan dan menurunkan rahmatnya sepanjang tempoh pinjaman di buat. Yakin dan percayalah jika kita mengikut suruhan Allah, pasti Allah akan membantu kita di ketika senang dan susah. Jika Allah bantu kita tiada sesiapa yang boleh menghalangnya.

Mengikut beberapa buah kitab seperti Kitab Minyatul Musolli, Sabilal Muhtadin dan Sairus Salikin, secara ringkasnya cara melakukan Solat Istikharah adalah seperti berikut;

• Waktu yang terbaik ialah pada 2/3 malam (iaitu sekitar pukul 2 pagi). Bagaimana pun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang di haruskan sembahyang contohnya selepas maghrib.
• Niatnya “Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala”
• Dalam rakaat pertama selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
• Dalam rakaat kedua selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
• Selepas memberi salam baca doa berikut (mulakan dengan basmalah dan selawat dahulu).

Terjemahan Doa’ :
Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya. (Dari hadis riwayat Imam Bukhari)

batuk vs selsema


batuk

selesema(ikut ejaan en ra'in..hehe)

sume menyerang....

mggu ni asyik btuk n selesema je..huhu..ubat dolu (lan7, 8/2009)aku kuarkan tuk dimakan..malas nk g klinik..jauh sgt..mgkin sbb byk pk gak virus dtg menjelma menyapa diriku..cewah..hehehe.hope leh cepat bek..nak g makan durian kat depan taman u..hehehe

Friday, October 9, 2009

terlalu lame menyepi..

mmg da lama sgt tak updte blog ni...

malas sgt sbb byk keje2 y perlu diselesaikan...

ermm..sepanjang menyepi ni byk gak isu y berlaku...

banyak gak perkara y terjadi...

1. masalah nk wat mlm pragraduan katne... otel or g kem

2. masalah asgmnt y byk nk kena setel n memeningkan

3. berjinak2 ngn fb..kang org kate tak ikut pekembangan teknologi terkini

4. timbul isu posting dibekukan strt 2010..uikhsss time aku posting tu...(ni tul membuat ati goyah n pasaan tak tentu arah..)

5. praktikum cmfrm kat sek men tasek damai..skol pekak..hope2 aku pndai sgn laguage pasni n dapat result y cemerlang tuk praktikum..(berdebar nak tggu nme lctre y obsve plak..huhu)

Monday, August 31, 2009

kisah si 'VADAI'


bahan-bahan wat vadai

 • 250gm kacang dal
 • 2 tangkai cili kering, dihiris halus
 • 1 tangkai daun kari, dihiris
 • 1/2 labu bawang besar, dicincang halus
 • 1 camca teh jintan manis biji
 • 1/2 camca teh garam, secukup rasa
 • Minyak untuk menggoreng
cara
 1. Rendam kacang dal lebih kurg 4 jam (Leen rendam semalaman)
 2. Toskan hingga kering
 3. Kisarkan hingga halus
 4. Susun di atas dulang yg beralas plastik yg disapu sedikit minyak masak
 5. Goreng di atas api yg sederhana besar
 6. Siap digoreng dan bolehlah dihidang
kueh ni kueh kaum india sebenarnya.tp biasala sume pon leh wat n makan janji halalan toieba .dulu ingat lagi mse arwah nenek ada(mse skol menengah la, mude remaja lg)..dia suke mkn kueh ni..dr aku tgk mak wat smpaila aku sendiri tau wat..tp apakan daya masa berputar begitu cepat n sekarang aku pun da tak tau nak wat kueh ni..huhu..tp ramadhan kali ni mmg jiwe n pasaan nak buke ngn kueh ni je..kueh vadai y jual kat bazar kolej aku mmg sedap.ranggup diluar n lembut didalam.uiksss..mmg sedap la..

Sunday, August 30, 2009

alahai 'rice cooker'


kali ni nk citer pasal 'rice cooker'. student y duk kolej cmfrm akan merasa y 'rice cooker' ni amat2 peting bila mane peraturan kolej tak membenarkan student masak kat kolej..takut terbakar kolej agaknye..(pandai2 aku je..hihi) tp oleh kerana sume student ni da masuk u..malah bijak2 belaka..maka dari masak nasi, masak tomyam,goreng telur n wat kueh leh dalam 'rice cooker'..huhu..sume ni pengalaman...

Wednesday, August 26, 2009

PETUA SEORANG GURU


PETUA SEORANG GURU

Kalau guru mengajar sambil duduk,
Murid belajar sambil mengantuk,

Kalau guru mengajar sambil berlakon,
Murid belajar dengan tekun,

Kalau guru mengajar tanpa alat,
Murid belajar dengan ralat,

Kalau guru mengajar banyak bercakap,
Ada murid tambah gagap,

Kalau guru pemudahcara,
Ramai murid pandai berbicara,

Kalau guru mengajar tanpa menilai,
Tak akan tahu murid lemah dan pandai,

Kalau guru tunggu diarah,
Semua kerja kena kerah,

Kalau guru kurang mengajar,
Dapatlah murid kurang ajar,

Kalau guru kurang merancang,
Di bilik darjah banyak temberang,

Kalau guru suka berdamping,
Semua murid dapat dibimbing,

Kalau guru berbudi bahasa,
Dikenang orang sepanjang masa.

Saturday, August 15, 2009

sing lguage-video

http://www.youtube.com/watch?v=Hfdig2guVJg

http://www.youtube.com/watch?v=1-3iEoSPRUk

http://www.youtube.com/watch?v=u6MlEBKLtqM

Gemerlapan Bintang Istimewadalam bus nak g kampus...mlm ni la nk wat kod tgn tuk present..lgu waja- jac ngn lagu syurga idaman-azizah mohammadbe4 nak wat persembahan...kire posing dulu..huhu..berdebar ni..buat persembahan..kang video aku tunjuk len..tp da leh tgk dalam yourtube. tjuk syurga idaman-bahasa isyarat(UPSI) tp sedih gak la..muke aku tak nmpak sgt...huhu

Monday, August 10, 2009

Harian Metro 10/08/2009

MAJLIS Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) diberi tanggungjawab menjayakan Pesta Konvo sempena majlis Istiadat Konvokesyen ke-11 yang berlangsung esok sehingga 15 Ogos ini di Dewan SITC, kampus Sultan Abdul Jalil Shah, Tanjung Malim, Perak.

Naib Yang Dipertua MPPUPSI merangkap Pengarah Program, Syaifuldin Mohamed, berkata walaupun pihak universiti berwaspada membendung wabak H1N1, ia tidak menghalang anggota MPP dan jawatankuasa pelaksana merancang pelbagai program.
Beliau berkata, semua gerak kerja pesta konvo bersemangat melaksanakan semua tugasan diberikan agar apa yang dirancang berjalan dengan sempurna.

“Walaupun wabak H1N1 semakin menular dan pihak universiti giat membendungnya, ia tetap tidak melunturkan semangat barisan MPP dan jawatan kuasa pelaksana.

“Kerjasama Jabatan Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan Alumni serta Timbalan Naib Canselor HEP dan Alumni, Profesor Dr Shaharudin Abd Aziz menjadi pembakar semangat kami menggembling tenaga melaksanakan program,” katanya.

Bertemakan Pendidikan Gemilang UPSI Bitara, Syaifuldin berkata aktiviti yang dianjurkan sepanjang pesta konvo ini akan membabitkan pelajar sekolah sekitar Tanjung Malim.

Katanya, ini bagi mendedahkan mereka budaya aktiviti kampus sekali gus menyuntik semangat mereka berusaha meningkatkan prestasi akademik.

“Kami juga menjemput masyarakat setempat serta keluarga graduan mengunjungi lebih 60 gerai pameran dan jualan membabitkan pelbagai jenis barangan seperti produk kesihatan, pakaian, makanan dan telekomunikasi,” katanya.

Selain majlis perasmian, pesta konvo itu turut diserikan dengan persembahan artis jemputan, Jaclyn Victor.

“Kami turut menganjurkan aktiviti di kolej kediaman antaranya Pertandingan Futsal Piala Timbalan Naib Canselor HEP dan Alumni serta gerai-gerai jualan.

“Di hari kedua, kemeriahan pesta konvo diteruskan dengan aktiviti seperti Cabaran Teh Tarik Tertutup UPSI, Pertandingan Seni Khat, Pertandingan Produk dan Gemerlapan Bintang Istimewa oleh pelajar program Pendidikan Khas UPSI,” katanya.

Acara senamrobik bersama Celcom, Celcom Mini Explorace serta UPSI Idol bersama Celcom dan Faizal Tahir menambahkan kemeriahan di hari ketiga.

Selain itu, aktiviti menderma darah Nationwide anjuran kolej Ungku Omar, Pertandingan Kolej Pelajar Taska, Forum Perdana dan Pertandingan Nasyid UPSI yang menampilkan kumpulan nasyid jemputan, SaffOne pada hari keempat.

Sunday, August 9, 2009

peristiwa H1N1
menu mse dkurantin sebab penularan H1N1 kat kolej..mmg sedey masa tu..dr kol3 pagi ada pengumuman tak leh kuar, duk umh je..dalam kol 2.30 ngh awi dapatla mkn menu2 diatas. syukur sgt walaupun menu tak seberapa dapat gak mkn awi tu..


dalam kol 3 lebey pengetua kolej umumkan u awalkan ct sem kmi..sume bgegas blk..tp mmg beserabutla mase tu..sume pakat nak blk..membe2 aku tak dapat blk awi tu sbb tiket mmg da takde..cian diorang..y sakit tak leh balik..kne kurantin..tp aku mmg gerak blk petang tu jugak..tumpang membe..syukur sampai gak umah

Thursday, July 23, 2009

Taare zameen par- Every child is special..

Disedut dari sebuah cerita yang dijadikan 'study case' dalam tuk paper dr. haniz (KRB2013) Every child is special ; Taare Zameen Par.kire final year cmfrm kuar soalan tentang Ishaan ni.

Ishaan seorang kanak-kanak berusia lapan tahun. Anak lincah ini bukan sahaja petah bercakap, tetapi juga mudah bergaul dengan sesiapa sahaja yang berada di sekelilingnya.Ishaan ialah anak bongsu 2 adik beradiknya. Bapanya bekerja sebagai seorang business man dan ibunya pula seorang suri rumahtangga.
Semakin Ishaan membesar, ibu bapanya sering berasa bimbang dan kadang-kala marah dengan tingkahlaku Ishaan . Mereka tidak dapat memahami tingkah-laku, perangai dan cara Ishaan berfikir.

Di sekolah-Dia sukar menghafal nama-nama abjad, mengingati nama-nama hari mengikut urutan dan menghafal puisi-puisi berirama. Selain dari itu, Ishaan juga mengalami kesukaran semasa menulis. Abjad-abjad yang ditulisnya tidak mengikut cara pembentukan abjad yang betul.

Dia juga sering keliru di antara huruf 'b' dan 'd', 'p' dan 'q'. Huruf-huruf 'z', 'j' dan 'g' juga sering ditulis terbalik. Dia masih belum dapat membaca dengan lancar. Bacaanya selalu mempunyai kesilapan dari segi sebutan, Dia juga sukar menyalin perkataan - perkataan yang ditulis oleh guru-gurunya di papan tulis. Dia juga lambat menyudahkan kerja sekolahnya.Hasilnya, Ishaan sering gagal dalam peperiksaan..Tetapi dia sangat minat melukis,banyak memberi idea-idea yang menarik dalam menghasilkan lukisan yang abstrak dan melangkau pemikiran seorang kanak-kanak seusianya.Persoalan..sampai bila keadaan begini akan berterusan..?? How can I help Ishaan?
Mujur persoalan ini timbul dalam benak seorang guru..-Sir Nimkumbh.

Dia membimbing Ishaan berdasarkan pengalaman dia sebelum ini sebagai pesakit Dyslexia. Perhatikan latihan yang diberikan kepada Ishaan. Latihan menulis angka 8..Dari angka 8 yang besar, Ishaan mampu menulis angka 8 dalam tulisan yang lebih kecil dan sebenarnya, ketika itu, Ishaan semakin pulih..

Ishaan kembali mempunyai keyakinan diri..Sir Nimkumbh mendidik dia dengan baik sekali..Benar, kanak-kanak ibarat kain putih..Kita yang mencoraknya..

Kesudahan jalan cerita ini, boleh penulis simpulkan sebagai -Happy Ending..Ishaan mungkin tidak sepintar kanak-kanak lain, tetapi, padanya ada anugerah hasil tangan yang memukau..
Sir Nimkumbh mengambil peluang untuk gilap potensi yang ada pada Ishaan. Lukisan Ishaan telah mengalahkan peserta yang lain dalam pertandingan melukis.'Self Esteem', self confidence dan jatidiri Ishaan kembali terbina ketika dan selepas itu.

Senyuman Ishaan, so special boy"Apa itu disleksia?"

Disleksia (Dyslexia) berasal daripada perkataan Yunani yang bermaksud "kepayahan" untuk perkataan "dys" dan "bahasa" untuk perkataan "lexia". Maka itu, bolehlah disimpulkan bahawa perkataan disleksia bermaksud kepayahan bahasa.

Kanak-kanak yang mengalami disleksia menghadapi masalah-masalah berikut:

1. Selalunya dikesan pada peringkat awal persekolahan kanak-kanak.
2. Lambat membaca dan mempunyai tulisan tangan yang buruk.
3. Ketika membaca, sering mengurang dan menambah pada sesuatu perkataan.
4. Sering keliru dengan sesuatu perkataan pada huruf-huruf tertentu contohnya 'b' dianggap 'p' dan 'p' dianggap 'q'.
Mereka tidak dapat memahami hubung-kait di antara huruf dan bunyi

5. Perhatian mudah terganggu atau gagal untuk menghabiskan sesuatu kerja hingga habis.
6. Cenderung menjadi seorang yang impulsif atau sering mengikut perasaan snediri tanpa memikirkan orang lain.
7. Sering berlaku di kalangan lelaki.
8. Kerap berlaku di kalangan pasangan kembar, kanak-kanak yang lahir tidak cukup bulan, anak-anak yang lahir daripada ibu yang sudah berumur, dan kanak-kanak yang pernah mengalami kecederaan pada kepala.
9. Masalah disleksia boleh berlanjutan sehingga dewasa.
Membaca


MenulisTulisan yang cakar ayam, huruf-huruf yang ditulis tidak konsisten dari segi saiz, tiada ruang pemisah di antara satu perkataan dengan perkataan yang lain.* Tidak pasti atau sering keliru dengan abjad-abjad seperti 'b' dan 'd', 'p' dan 'q', 'n' dan 'u'. Membaca perkataan terbalik seperti "saw" menjadi "was".
*Ayat-ayat yang ditulis bercantum dan tidak dijarakkan mengikut lazim.
*Tidak dapat menyalin dengan tepat dari papan tulis dan sering membuat kesilapan bila menulis.
*Menulis dengan amat perlahan.


Punca

Punca disleksia dipercayai akibat daripada cara kerja otak yang berbeza daripada keadaan yang normal. Apabila ujian imbasan dijalankan ke atas penghidap disleksia, didapati cara otak mereka memproses maklumat agak berbeza daripada biasa. Perbezaan ini mungkin disebabkan oleh kecacatan pada otak yang berlaku semasa dalam kandungan ataupun daripada kemalangan.

Faktor keturunan juga dikatakan sebagai salah satu punca disleksia. Kajian perubatan di barat mendapati kanak-kanak penghidap disleksia mempunyai latar belakang keluarga yang ada turut mempunyai penghidap sindrom berkenaan.

Kanak - kanak yang mengalami disleksia sering merasakan yang mereka tidak dapat melakukan atau menghasilkan yang terbaik seperti yang mereka inginkan.

Mereka juga sering disalah mengertikan oleh orang-orang di sekeliling mereka. Oleh kerana kesilapan yang sering mereka lakukan dan kegagalan mereka di dalam pelajaran, mereka selalu dianggap sebagai 'malas', 'bebal', '*****', 'bengap', 'cuai', 'leka' dan sebagainya.

Sebenarnya, mereka ini adalah kanak-kanak pintar.Jika diberi peluang dan mendapat bimbingan yang betul, mereka boleh mencapai kejayaan. Mereka boleh melakukan sama seperti kanak-kanak lain dan menghasilkan yang terbaik.

Terdapat ramai tokoh-tokoh termuka yang juga mengalami disleksia. Menteri Singapura Encik Lee Kwan Yew, pembantu Perdana Menteri England Encik Winston Churchill dan pelakon terkemuka Tom Cruise merupakan contoh-contoh individu disleksik yang berjaya di dalam kerjaya masing-masing.


Taare zameen par- Every child is special..
there have been such gems amongst us , who changed the course of word
because they could look at the world differently, their thingking was unique
and not everyone understood them,they were opposed,yet they emerged winners
and the world was amazed..

berkongsi ilmu utk semua...Moga kita dirahmatiNYA..

beli buku

buku ni dibeli tuk jd bahan rujukan tuk aku n mak aku..mana tau leh wat langsir raya taun ni..ct sem td ada gak gatal tangan ptg ken n cube wat lgsir..tp alangkah sedihnyer..lagsir xjd..huhu..so mak aku soh aku berenti je wat..ermm..xpe..1 hari nanti tentu aku leh jahit langsir..chayoookkk!!!..buku ni aku beli..mahal tul RM 50..kire jejas gak la duit aku bulan ni. tp rasa berbaloi sebab buku ni best coz kenalkan padapelbagai jenis sulaman n jahitan manik..memang aku suke la benda gini.hope mase depan leh la kuarkan buku gini gak...buku ni cik yati beli.harga 1 buku RM5.50, tp pas diskaun dapat la RM5 sebuah buku..kirenye niat nak buku ni tuk menmbah ilmu memasak la kononnya..huhu
b

Wednesday, July 22, 2009

Mesyuarat Agung Persatuan Pendidikan Khasmalam ni malam y bermakna pada aku bcoz aku da letak jawatan jd SU persatuan. Syukur sgt semuanya da berakhir..bukan tak suke ngn tanggungjawab tp kadang2 jd letih..sebelah tu aizat a.k.a Presiden y byk membantu...


lepas ni aku,aizat n pun pipah tak lg pegang jawatan..syukur sgt..wish MT yang br dapat jalankan tugas ngn bek..


tp yang lebih gembire adalah kwn2 aku..memang masing2 antu gambar..pantang nmpk kmera..huhu..posing sakan

makan kfc...setel urusan kat pekan tanjung malim yang indah permai..tibe2 muna ajak mkn kfc plak..so kmi g la mkn...
cik yati, cik muna n aku(muke penat..ngantuk sbb timr ni kol 2.15 dah)

Monday, July 20, 2009

mari memasakaktiviti mse cuti sem cube buat kueh..ada yang jadi ada x..cbe wat kueh donat 1st time..mse uli ok je tp ble msuk dalam kuali da jd kueh peniram a.k.a kueh telinga hindu...huhu..tp y 2nd jd dan inilah hasilnya..lebih tepung wat gak roti bawang goreng.cme kesilapan..tak letak garam..tp dapat diatasi ngn cicah masak kari..sedap..

Sunday, July 19, 2009


moga semuanya tersenyum utk hari ini

hari ini

setiap langkah

setiap perjalanan

setiap nafas

setiap cahaya

dan setiap senyuman yang terukir

ku harapkan REDHAMU YA ALLAH