BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, August 31, 2009

kisah si 'VADAI'


bahan-bahan wat vadai

  • 250gm kacang dal
  • 2 tangkai cili kering, dihiris halus
  • 1 tangkai daun kari, dihiris
  • 1/2 labu bawang besar, dicincang halus
  • 1 camca teh jintan manis biji
  • 1/2 camca teh garam, secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng
cara
  1. Rendam kacang dal lebih kurg 4 jam (Leen rendam semalaman)
  2. Toskan hingga kering
  3. Kisarkan hingga halus
  4. Susun di atas dulang yg beralas plastik yg disapu sedikit minyak masak
  5. Goreng di atas api yg sederhana besar
  6. Siap digoreng dan bolehlah dihidang
kueh ni kueh kaum india sebenarnya.tp biasala sume pon leh wat n makan janji halalan toieba .dulu ingat lagi mse arwah nenek ada(mse skol menengah la, mude remaja lg)..dia suke mkn kueh ni..dr aku tgk mak wat smpaila aku sendiri tau wat..tp apakan daya masa berputar begitu cepat n sekarang aku pun da tak tau nak wat kueh ni..huhu..tp ramadhan kali ni mmg jiwe n pasaan nak buke ngn kueh ni je..kueh vadai y jual kat bazar kolej aku mmg sedap.ranggup diluar n lembut didalam.uiksss..mmg sedap la..

0 comments: